Gravplassene skal være tilrettelagt for alle innbyggerne i kommunen, uavhengig av tro og livssyn. Når en person dør kan pårørende velge grav på ønsket gravplass i kommunen der det er tilgjengelig grav. Også avdøde fra andre kommuner kan gravlegges her etter avtale.
Valg av grav drøftes normalt med begravelsesbyrået i forkant av gravferden. Byrået formidler pårørendes ønske til gravplassforvaltningen (kirkevergen). Ta gjerne direkte kontakt med kirkevergen om dere har spørsmål dere ønsker å drøfte i denne sammenhengen.
Grav velges etter familiens behov og ønsker. Det kan velges mellom ulike gravtyper:
Begravelse
Ordet begravelse brukes om seremonier hvor kisten senkes i jord. Ved en begravelse bæres kisten ut på gravplassen og blir senket i graven samme dag etter at seremonien i kirken/kapellet er over. Velger man begravelse er det ingen kostnad knyttet til dette fra kirkens side dersom det skjer innen egen kommune.
- Ny enkel kistegrav
Graven er fri for betaling i fredningstiden, dvs 20 år (30 år i Midsund og Nesset). Graven kan ikke benyttes til ny kistegravlegging før det har gått 20 (30) år.
- Ny dobbel kistegrav
(Festeavgift må betales for graven ved siden av). Består vanligvis av to graver og gir derfor plass til to kister.
- Gravlegging i festet grav som “hører til familien”
For at graven skal kunne brukes til kiste må det ha gått minst 20 (30) år siden forrige gravlegging. Alle kistegraver kan benyttes til urner.
Bisettelse
Bisettelse brukes når seremonien etterfølges av kremasjon, med urnenedsettelse på et senere tidspunkt. Selve seremonien avsluttes i kapellet. Kremasjon kan skje med mindre det er kjent at det var i strid med avdødes ønske. Kremasjonsavgiften dekkes av de pårørende.
- Ny urnegrav Med plass til 4 urner
(Fri for betaling i fredningstiden, dvs. 20 år)
- Urnegrav i anonym minnelund (Uten gravminne)
Urnegrav i navnet minnelund med navn på felles gravminne.
Urnenedsettelse
Når urnen har kommet tilbake fra krematoriet sender vi ut brev til den ansvarlige for gravferden om at det er klart for urnenedsettelse. Urnenedsettelse med pårørende til stede foregår ved at en av våre ansatte møter etterlatte ved graven, eller på et annet avtalt sted på gravplassen. Urnenedsettelse i stillhet gjøres av våre ansatte uten at etterlatte er tilstede. Hvis ønskelig, gir vi beskjed om at urnen er satt ned.
Askespredning
Det kan søkes om askespredning. De etterlatte etter avdøde kan søke om dette, hvis det ikke er søkt om før avdøde gikk bort. Det er statsforvalteren som er rett myndighet til å gi tillatelse. Det er da ikke anledning til å sette opp gravminne på gravplass.
Informasjon fra Statsforvalteren angående askespredning. (lenken åpnes i nytt vindu)
Ønsker du å søke om askespredning, kan du gå inn på digitalt søknadskjema her. (lenken åpnes i nytt vindu)